Acta Orthopaedica et Traumatologica Turcica

Histomorphological comparison of immobilization and denervation atrophies

AOTT 2014; 48: 320-325
DOI: 10.3944/AOTT.2014.2993
Read: 816 Downloads: 718 Published: 07 February 2020
Abstract

Methods:Results:Conclusion:Amaç:Bu çalışmada oluşturulan deneysel modelde immobilizasyon ve denervasyon atrofileri sonrası kas dokusundaki histomorfolojik değişimlerin karşılaştırılması amaçlandı.

Ross-800 cinsi 30 adet melez piliç (60 ayak) 2 çalışma (immobilizasyon ve denervasyon) ve 2 kontrol grubuna ayrıldı. İmmobilizasyon atrofisi grubundaki tavukların diz ve ayak bileği eklemleri Kirschner teli ile tespit edildi. Denervasyon grubu için siyatik sinir rezeksiyonu yapıldı. Her iki grubun sağlam taraflarındaki ayaklar kontrol gruplarını oluşturdular. Üç hafta sonunda iki grubun ağırlıkları, hacimleri, yükseklikleri, Aşil tendonlarının çap ve uzama miktarları, yağlanma, dejenerasyon değişim ve fibrozis miktarları karşılaştırıldı. Kasların histopatolojik değerlendirmesi için hematoksilen-eozin boyama yapıldı. Karşılaştırmalarda Mann-Whitney U-testinden yararlanıldı.

Denervasyon grubundaki hacim, ağırlık ve kas uzunluk kayıpları immobilizasyon grubuna göre anlamlı derecede daha düşüktü (p<0.05). Aşil tendon çapları ve uzunlukları ile kısa baş çapları arasındaki farklar istatistiksel olarak anlamlı değildi. Denervasyon grubu ile immobilizasyon grubu arasında yağlanma, dejenerasyon, fibrozis açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık vardı (p<0.05). Noktacık sayma yöntemindeki bulgularımız, denervasyon grubundaki yağ dokusu alanlarındaki (beyaz alan) noktacık sayıları ile immobilizasyon grubu arasında anlamlı farka işaret etmekteydi (p<0.05).

Deneysel piliç modelindeki çalışma sonuçlarımız denervasyon grubundaki histomorfolojik değişimlerin immobilizasyon grubuna göre daha fazla olduğunu göstermiştir.

 

Files
ISSN 1017-995X EISSN 2589-1294