Acta Orthopaedica et Traumatologica Turcica

Treatment of superior labrum anterior posterior lesions: a literature review

AOTT 2014; 48: 290-297
DOI: 10.3944/AOTT.2014.3169
Keywords : Biceps, pain, shoulder, SLAP, treatment
Read: 1977 Downloads: 1001 Published: 07 February 2020
Abstract

Methods:Results:Conclusion:Amaç:Superior labrum anterior posterior (SLAP) lezyonlarının tedavisi tartışmalı olmaya devam etmekle birlikte, sütür ankorlarının gelişimiyle bu lezyonların artroskopik ile onarımı kabul görmeye başlamıştır. Bu çalışmanın amacı; biseps tenodezi ve SLAP onarım sonuçlarının karşılaştırılmasına da vurgu yaparak, SLAP lezyonlarının değerlendirilmesi ve tedavisine dair son eğilimleri incelemekti.

PubMed, Cochrane ve SCOPUS veri tabanlarında yer alan ve biseps tendonları, SLAP lezyonları ile biseps cerrahisi hakkında 1928 ile 2012 yılları arasında yayımlanan tüm İngilizce çalışmalar gözden geçirildi. Literatür incelemesi Düzey 1 çalışmaların eksikliğinden dolayı tablo formunda gerçekleştirildi.

Cerrahi onarımlar komplikasyonlarla sonuçlanabileceğinden, baş üstü aktivite gerektiren sporlarla uğraşan sporcuların önceki aktivite seviyelerine geri dönmelerinde engel teşkil edebilirler. SLAP onarımlarında başarısızlık oranı yüksek olduğundan, sporcu olmayan bireylerde ilk girişim olarak biseps tenodezi tercih edilmektedir. SLAP lezyon onarımından sonra semptomları devam eden hastalarda biseps tenodezi, ikinci bir onarım girişiminden daha öngörülebilir bir operasyon seçeneği sunmaktadır.

Biseps tenodezi SLAP onarımı için veya SLAP onarımı başarısız olan bazı hastalar için uygun bir tedavi seçeneğidir.

 

Files
ISSN 1017-995X EISSN 2589-1294